چند نکته درخصوص تشخیص تخم مرغ تازه و نحوه نگهداری آن
به هنگام انتخاب و خرید و نگهداری تخم مرغ به نکات زیر توجه شود :
1- تخم مرغ های سالم باید با توجه به وزنشان سنگین باشند .
2- باید پوسته ای سخت و محکم داشته باشند .
3- زمانی که تخم مرغ را دز ظرفی می شکنیم ، زرده آن باید گرد و برجسته و سفیده آن ژله مانند باشد.
4- برای تست تازگی تخم مرغ ، آن را داخل کاسه ای پر از آب بیندازید ، اگر تخم مرغ در ته ظرف ته نشین شد ، تازه ، ولی اگر روی آب شناور ماند ، تخم مرغ کهنه است . دلیل آن هم این است که داخل تخم مرغ کهنه هوای بیشتری نسبت به تخم مرغ تازه وجود دارد و این باعث معلق ماندن آن می شود.
گوشتهای چرخ کرده به دلیل ترکیبی از مواد مختلف ، مستعدترین ماده غذایی برای آلودگی هستند.
در دو دسته از موادغذایی امکان آلودگی و مسمومیت بیشتری وجود دارد، گوشت و فرآورده های لبنی نسبت به دیگر مواد غذایی محیط مساعدتری برای آلودگی و مسمومیت دارند.
بدترین شکل نگهداری گوشت در فضای خارج از یخچال و بهترین نوع آن نگهداری در فریزر است.
هر چند میکرب در یخچال رشد کندتری دارد، ولی این رشد متوقف نمی شود و گوشت تنها چند ساعت می تواند در یخچال سالم بماند.
متاسفانه بیشتر مسمومیت ها زمانی رخ می دهد که ظاهر گوشت و طعم و رنگ آن کاملا طبیعی است ، بنابراین تنها زمانی می توانیم مطمئن باشیم که فرض کنیم در همه گوشتها احتمال آلودگی وجود دارد.
اگر گوشت پخته شده به صورت گرم چند ساعت داخل فر نگهداری شود، مستعد آلودگی به میکرب است.
هپاتیت ، سقط جنین و مننژیت از عوارض غذاهای آلوده بخصوص گوشت آلوده است.
اگر غذای پخته شده قرار است برای مصرف بعدی استفاده شود، حتما آن را از زمانی که حرارت خود را از دست نداده داخل فریزر قرار دهید و بعد برای مصرف مجدد آن را کاملا بجوشانید، تا اگر میکربی در آن وجود دارد، از میان برود.
برای آنکه سبزیجات شما از جمله کاهو زرد و پلاسیده نشود. کف جایگاه مخصوص نگهداری سبزیجات را در یخچال با حوله کاغذی یا دستمال سفید بپوشانید.
کاغذ رطوبت اضافی را جذب کردو سبزیجات ومیوه ها را برای مدت بیشتری تازه نگه می دارد.
در روش دوم چند قطعه اسفنج خشک در قسمت مخصوص سبزیجات قرار دهید. اسفنج خشک مانند کاغذ رطوبت را جذب می کند و از فاسد شدن میوه ها و سبزیجات برای مدتی جلوگیری می کند.
هیچگاه اول به سالاد و کاهو نمک نزنید زیرا نمک تازگی و طراوت کاهو را گرفته برگ های آن را سخت و زمخت می کند.
نحوه تمیز کردن کتری جرم گرفته و باز کردن شیر کتری :
شما می توانید از ماده جرم گیر سماور که در بازار یافت می شود استفاده کنید.
بدین ترتیب که درون کتری آب ریخته ، بگذارید که جوش بیاید. پودر جرم گیر را داخل آب جوش می ریزید و می گذارید که کمی بجوشد. در کتری را در این حالت بردارید. بعد آن را خاموش کرده و بگذارید مدت نیم ساعت بماند. آب را بعد از نیم ساعت خالی کرده و کتری را با آب و مایع ظرفشویی بشوئید.
در روش دیگر اگر جرم کتری یا سماور زیاد است مقدار مساوی آب و سرکه درون کتری یا سماور ریخته و می گذارید که بجوشد. بعد از نیم ساعت جوشیدن آن را خاموش کرده و می گذارید که یک شب تا صبح بماند. درون کتری یا سماور کاملاً تمیز می شود.
معمولاً وقتی میوه ها را در قسمت جا میوه ای پایین یخچال قرار می دهید بعد از چند روز کم کم شروع به کپک زدن کرده و خراب می شوند .علت آن هم آبی است که بتدریج در جا میوه ای جمع می شود و همچنین دلیل دیگر نیز رطوبت دائمی یخچال است .
برای جلوگیری از فاسد شدن میوه ها بهتر است یک قطعه اسفنج چه طبیعی وچه مصنوعی را در جامیوه ای قرار دهید ، رطوبت و آبها را جذب کرده و مانع کپک زدگی میشود .
برای تشخیص هندوانه رسیده میتوان از چند روش استفاده کرد که عبارتند از :
1- وزن کردن با دست: وزن کنید ! هرچه هندوانه نسبت به جثهاش سبکتر باشد، تردتر و رسیدهتر است ولی به شرطی که پوک نباشد.
2- فشار دادن بر روی هندوانه : فشار دهید! اگر هندوانه رسیده را در میان دو دست خود قرار داده و فشار دهید قرچی صدا خواهد داد. البته این یک اصل کلی نیست و همیشه صدق نمی کند.
3- زدن با انگشت بر روی هندوانه : تلنگر بزنید! با انگشت بزنید و گوش کنید. اگر صدای شبیه «پینک» با آهنگ زیر و بلند شنیدید هندوانه هنوز نرسیده است. ولی اگر صدایی شبیه «پانک» با آهنگ بم و آهسته شنیدید هندوانه رسیده و قابل خوردن است.
4- در روش دیگراگر صدایی که شنیدید صفر بود هندوانه نرسیده ولی اگر صدایی عمیق و رسا شنیدید که در داخل هندوانه پیچیده و انعکاس یافت هندوانهاش حرف ندارد.
1- انجماد، بهترین نحوه نگهداری موادغذایی بوده و موجب متوقف شدن فعالیت میکرب ها می شود.
2- با استفاده از یخچال های خانگی می توان موادغذایی منجمد را حداکثر تا سه ماه نگهداری کرد.
3- بعضی از غذاهای منجمد را می توان به طور منجمد طبخ کرد. این عمل موجب تسریع و صرفه جویی در وقت و حفظ رنگ و طعم موادغذایی می شود.
4- سبزی ها را قبل از انجماد، توسط بخار و یا با مقدار کمی آب بپزید. سپس آن را سرد کرده، بسته بندی و منجمد کنید. این عمل فعالیت دیاستازها را متوقف می سازد.
5- مواد پروتئینی، چربی ها، هیدارتهای کربن، ویتامینهای B وC موادغذایی را در 18- درجه سانتیگراد می توان حفظ کرد.
6- درجه حرارت نگهداری مواد یخ زده نباید کمتر از 15- درجه سانتیگراد باشد.
7- کیسه حاوی موادغذایی قبل از انجماد باید خالی از هوا بوده و پاره نباشد.
1-به منظور جلوگیری از تکثیر باکتریهایی که مسمومیت غذایی ایجاد می کنند ، دمای سردترین قسمت یخچال را بین صفر تا پنج درجه سانتیگراد تنظیم کنید . برای کنترل درجه حرارت از دماسنج یخچال استفاده کنید .
2- فاسدشدنی ترین مواد غذایی را در سردترین قسمت یخچال قرار دهید .
3-برای آنکه یخچال در تمام اوقات سرد باقی بماند ، از پرکردن بیش از حد آن بپرهیزید و در یخچال را طولانی تر از مدت لازم باز نگه ندارید همچنین ذوب کردن یخ یخچال به طور منظم موجب خنک نگه داشتن آن و کاهش مصرف برق خواهد شد .
آنچه در اینجا می آموزیم بررسی اصول صحیح فریز کردن مواد غذایی، میوه ها و سبزیجات است . تا با نیم نگاهی به این توصیه ها تغذیه ای بهتر داشته باشیم.
با فرا رسیدن فصل پاییز بسیاری از افراد اقدام به فریزکردن مواد غذایی و انواع میوه و سبزی می کنند تا در فصول آینده از این مواد استفاده کنند. این امر هر چند باعث سهولت تهیه غذا بویژه برای افراد شاغل شده و تنوع غذایی را نیز به همراه دارد، اما متخصصان تغذیه تأکید می کنند تا حد امکان مواد غذایی تازه جایگزین مواد غذایی فریزری شود. اما می توان با رعایت اصول صحیح فریز کردن موادغذایی، کیفیت مواد غذایی را حفظ کرد تا با آسودگی بیشتری ازاین مواد استفاده کرد.